Lompakko 60+

Mikä pitää ihmisen köyhänä?

*kaupallinen yhteistyö Sortter

Jos olet seurannut blogejani tiedät, että olen opiskellut rahaa tänä vuonna. Luulisi, että tässä iässä raha-asiat olisivat hyvin, eikä niille tarvitsisi korvaansa lotkauttaa. Tässä pieni kertaus uusille lukijoille siitä miksi vielä tässä iässä kipuilen talousasioiden kanssa.

Mokasin itse. Lähdin taloudellisesti turvallisesta avioliitosta ilman mitään ja luulin selviäväni yrittäjänä. Se oli iso virhe. Avioero ei ollut virhe, vaan se miten lähdin liitosta arvostamatta itseäni ja turvaamatta selustaani.

Erosta sitten seurasi yhtä sun toista. Jouduin jättämään yritykseni koska lama yllätti kauneusalan. Hakeuduin töihin 55 -v… Huh, siinä oli hommaa päästä töihin.

En antanut periksi ja lopulta sain osa-aikaisen työn ja siitä vielä vakituisen kokopäiväisen. Yhtenä päivänä jätin työn ja annoin taas perusturvani pois.

Tuollainen holtittomuus ei ole minua, mutta se oli seuraus järistyttävän kovista kokemuksista mitä kävin henkisellä puolella läpi. Olin aivan rikki ja uupunut.

Olen tunnollinen ja kunnollinen ihminen, enkä irtisanoile mitään ilman syytä. Sattuman kautta menin puoleksi vuodeksi Australiaan miettimään ja kokoamaan itseäni.

Australiasta tulon jälkeen etsin taas töitä ja koska olin 60 v se oli Huh huh huh hommaa!

Koen itseni hyvin onnekkaaksi, että sain nämä vaikeudet joiden yli olen pääsemässä. Olen oppinut ihan tajuttomasti. Huomasin, että vanhat tapani eivät vieneet minua kohti taloudellista turvaa joten päätin opiskella kaiken mitä rahasta voi. Nyt koen takana olevat vaikeudet siunaukseksi, mutta en toivo kokemaani turvattomuutta kenellekään. Selvisin siitä, mutta ainoastaan siksi, etten antanut periksi.

Raha ratkaisee ongelmia

Olen tosi innoissani siitä, että rahaa voi opiskella. En nyt tarkoita senttien tai eurojen erottamista toisistaan tai muiden valuuttojen tuntemista. Tarkoitan muuta. Ja just se muu on tärkeää.

Yksi tärkeä juttu oli ymmärtää, että

Rahaa voi käyttää vain kolmella eri tavalla…

Hävettää myöntää, että vasta nyt käsitän tämän. Mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan.

1.Köyhä tapa käyttää rahaa

Tämä tapa ei ole minun keksintöni. Onneksi!!! Tämän tavan osaa jokainen ja tunnen enimmäkseen tämän tavan mukaan rahaa käyttäviä. Siksi se jopa tuntuu normaalilta.

Tapa sisältää kaavan: Tili tulee ja tili menee ! Tästä tavasta ei jää säästöön eikä sijoituksiin ja se pitää käyttäjänsä ikuisesti köyhänä. Tämän tavan omaavat ihmiset (kuulemma) käyttävät lottovoitonkin nopeasti loppuun. Tutkimukset kertovat, että 5 vuodessa se on kulutettu.

2.Keskiluokkainen tapa

Tämä tapa on askeleen verran parempi ja antaa jo nimensä mukaan vähän toivoa.

Tili tulee mutta se menee omaisuuden ylläpitämiseen ja kulujen hoitamiseen. Tämän tavan toteuttajalla saattaa olla myös huonoa velkaa autoon, kesämökkiin tms… Tämä ihminen vaikuttaa pärjäävältä, koska ajaa upealla autolla, mutta hänen palkkansa uppoaa näyttävien asioiden ylläpitämiseen, eikä hän vaurastu.

3. Rikas tapa

Rikas tapa käyttää rahaa poikkeaa köyhästä vain yhdellä teolla.

Rikkaassa tavassa raha pistetään poikimaan. Siemen on maassa koko ajan ja kasvaa ja versoo uutta.

Poikimaan pistettävien summien ei tarvitse olla isoja, jopa10 e kuukaudessa riittää. Se kymppi jo tuo turvaa! Ihminen on stressaantunut ja henkisesti turvaton jos rahaa ei ole tarpeeksi.

Sinua saattaa naurattaa, että miten ihmeessä siitä kympistä mukamas tulisi turvallinen olo? Minäkin olisin nauranut asialle ennen. Mutta kokeile vain… Tieto siitä, että alat hallita rahaa, eikä raha hallitse sinua tekee turvallisen olon. Se antaa itsevarmuutta. Tiedät, että kymppi kasvaa kasvamistaan kun noudatat suunnitelmaa.

Rahavaikeuksissa kamppailu on äärimmäisen kuluttava tila! En toivo sitä kenellekään.

Suunnitelmia on ihana tehdä

Rikas tapa vaatii kynää ja paperia. Se vaatii toimintasuunnitelman, budjetointia ja siinä etenemistä askel askeleelta. Siis pientä vaivannäköä oman edun eteen.

Ensin tarvitaan päätös ja sen jälkeen uteliaisuutta ottaa selvää omista sokeista pisteistä rahan suhteen. Ne yllättävät ja on niiden näkeminen pelottavaa…

Saisipa nämä opit jo vanhemmilta, mutta monet vanhemmat opettavat muuta, kuten miten istua ruokapöydässä ja miten tervehtiä, niistää ja aivastaa… Vanhemmat olettavat naivisti, että jälkikasvu syntyy rahaviisaana.

Uutta elämäntapaa luodessa kannattaa tarkistaa vanhat lainat ja kilpailuttaa niiden korot.

Vaikka käyttäisimme rahaa keskiluokkaiseen tyyliin, saatamme maksaa huonoja lainoja. Sellaisia joissa velkaosuus ei pienene. Kun korot alenevat jää rahaa tilistä enemmän ja sen voi pistää kasvamaan.

Olen tehnyt Sortterin kanssa yhteistyötä, koska raha-asiat ovat olleet sydäntäni lähellä tänä vuonna. Päädyin tarkastelemaan lainojeni korkoja heidän kauttaan. Kilpailutin lainat ja se toi rahaa lisää talouteen.

Ohessa linkki lainojen kilpailuttamiseen jos raha-asioiden järjestely on sinulle ajankohtaista.

https://sortter.fi

Ihanaa pikkujouluaikaa sinne! Tässä blogissa vain hipaisen sitä mitä kaikkea olen rahasta oppinut – aihe on niin suuri. Ja NIIN HITON mielenkiintoinen!!!!

ByTheHeart

iirispiiris

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s