Pitkän naisen päiväkirja

Rakkauden kierrätyskeskus

kuva pixabay

Avioero – Ei hemmetissä

Istuin keittiön lattialla. Nojasin jääkaappia vasten ja heitin kädestäni juuriharjan jolla hinkkasin lattialaattoja. Koti pitäisi olla siisti, vieraita on tulossa.

Harja osui kissan juomakuppiin ja läiskäytti siitä vedet lattialle. Kissa lönkötteli paikalle ja katsoi minua silmät viiruna. Sitten se lähti takaisin takan päälle nukkumaan. Tiesin tulleeni matkan päähän. Sen tietää, kun joku asia on ohi. Ylitetty, eikä paluuta enää ole.

Painoin pään käsien väliin ja teki mieli huutaa, mutta puristin nyrkissä olevaa nenäliinaa ja tuhisin hiljaa.

Yhdessä asiassa olen mestari ja se on tunteiden kätkeminen. Ulospäin olen kuin viilipytty, mutta sisällä metelöi. Tunteiden ilmaiseminen on aina ollut rikos.

Jos ilmaiset tunteesi, olet haavoittuva. Pahinta on se jos tunteitasi ei ymmärretä. Ne liiskataan tai muutetaan toisiksi. Tai sinua syyllistetään tunteistasi.

Silloin opettelet olemaan tuntematta. Kätket niitä niin, että sattuu ja lopulta ne vyöryvät yli.

Kun ämpäri täyttyy siihen ei voi lisätä mitään, ainoastaan poistaa.

Rikkomaan meitä ei luotu

Siinä lattialla voimattomana istuessani mietin, miksi päähäni pilkahtaa tämän tästä ajatus erosta.

Ajatus helpottaa. Se on kuin portti takaisin minuun, joka kerran olin. Olen niin kadoksissa, etten tiedä mitä tehdä. Ajatus saa vapisemaan, sillä sen toteuttaminen olisi vallan kauheaa.

Joutuisin rikkomaan enemmän kuin rakentamaan. Ajatuksessa, jossa olen eronnut, viiletän kukkaniityllä ja aurinko kimaltaa taivaalla.

En halua erota, enhän? Miksi tekisin niin? Ei tämä niin pahaa ole. Mutta, kun en enää tunne… En tunne mitään. Minusta on tullut kuori, jossa mikään ei enää kilise ilosta.

Harmi, etten voi kysyä. On minulla ystäviä, monia, mutta en ole kertonut kenellekään mietteistäni. Tunteiden kätkemisen lisäksi olen mestari kätkemään suruni.

Silloin, kun tapaa ystäviään, haluaa unohtaa murheensa, eikä tuoda niitä esiin.

Pettymys… Se on karvas. Pettymys itseen. Eikö minusta ollut säilyttämään edes tätä? Eikö minusta ollut onnistumaan edes tässä? Kysyn vielä kerran itseltäni:

 • olenko ollut tarpeeksi? 
 • olenko mukautunut, joustanut ja muuttunut riittävästi?
 • olenko tahtonut?

Tsemppaan itseäni… Olette olleet yhdessä jo 18 vuotta… Jaksa, jaksa! Mitä järkeä enää olisi erota? Olet jo vanhakin.

Mikä sinun on ollessa? Kaunis koti ja kaikki. Sinussa se vika on. Katso peiliin.

Mitä muutkin sanoisivat? Pitäisivät hulluna. Kunpa syyt olisivat selvät- Väkivaltaa ja Viina – Mutta syyt ovat epäselvät – Näkymättömät

Hyvin haudutettu on puoliksi tehty

Kuva Pixabay

Päätökseen tarvitaan usein jopa 5 vuotta

Ajatus oli siemen, joka iti itämistään ja lopulta versoi toiminnaksi. Tuskin kukaan lähtee eroprosessiin huvikseen. Avioero on voimia vaativa ponnistus. 

Eroaisin toistekin, mutta tekisin sen PALJON aikaisemmin. Nyt jo tiedän, että erosta selviää ja se ei ole maailmanloppu.

Toiste en panttaisi tunteitani! Kertoisin ongelmistani heti ja niin suureen ääneen, että ne selkenisi itsellekin nopeammin. 

Olen kuin eläimet… Omaa pesää ei liata, siksi en avautunut elämästäni, katselin kadun aurinkoista puolta, joka jokaisessa asiassa on.

Kun lopulta avauduin tunteistani, se oli yksinäinen hetki. Vaikeudet pitää kertoa silloin, kun niitä on. Silloin kuulija voi ne ymmärtää.

Eroajat ovat voittajia…

 Näin ajattelen. Tiedän miten vaikea prosessi eroon ryhtyminen on.

 • On vakuutettava oma mieli, se on vaikein osuus! Mieli tahtoo uskoa valaan ja kokee syyllisyyttä jo ennen toimintaa 
 • On raskasta tehdä päätös
 • On mietittävä miten asian esittää puolisolle
 • Pitää varautua vastapuolen yllättäviin reaktioihin
 • On järjestettävä käytännön asioita, hankittava asunto yms…
 • Kuuntele aina sydäntäsi, älä muita
 • Jos olet onneton, ei kumppanisi ja perheesi ole myöskään onnellinen ja silloin teitä on monta onnetonta yhdessä – Jonkun on hyvä tuntea vastuuta siitä, että teillä kaikilla on hyvä
 • Jos olet kadottanut itsesi, sen takaisin löytäminen vaatii muutoksia
 • Jos et ole turvassa, lähde heti
 • Jos sinua alistetaan, lähde heti
 • Jos ei enää rakasta, pettää sitä joka luulee sinun rakastavan

Kun rutiinit ja perusturva menevät rikki, on selvää, että ihminen on hukassa. Kaikki on särkynyt. Entistä kotia, pihaa, rutiineja, elämää ei ole. Mutta kaiken voi rakentaa uudelleen ja se on jännää. Kuin palapeliä kokoaisi.

kuva pixabay

Avioero opettaa monin tavoin

Ero on molemmin puolinen korkeakoulu jossa kehitytään ihmisenä ja eron hedelmistä hyötyvät uudet puoliskot… Kierrätystalous toimii ihmissuhteissakin… Toisen romu on toisen aarre:)

Onni ei ole koskaan toisen ihmisen varassa, eikä myöskään onnettomana oleminen.

Ilmaisen nykyään tunteet jo niiden alkumetreillä ja kerron myös suruni. Olen siis kasvanut. Olen löytänyt takaisin itseni, jonka kadotin. Itsessään on hyvä asua.

Opin katsomaan kaikkea uudesta kulmasta, kiikariin tuli uusi zoomi.

Ota ensimmäinen askelma

Sinun ei tarvitse nähdä koko portaikkoa. Ota  ensimmäinen askelma. Kun päätät kävellä jotain tietä, se tulee ilmestymään eteesi. -RUMI

Kohtalo on jokaisen oma valinta ja kohtaloaan saa ja voi muuttaa. Emme ole mitään velkaa kenellekään.

Vapaus on suuri saavutus. Mäen huippu, jolle en uskonut kiipeäväni. En vaihda vapautta heppoisin perustein.

Rakkaus on herkkä instrumentti, eikä se kestä rämpytystä rikkoontumatta.

Kuva pixabay

Narise niin, että saranat kirskuvat

Kehotan sinua pysymään avoimena ja kertomaan ongelmistasi, oli ne mitä laatua tahansa.

Niitä ei kannata pantata! Narise niin, että saranat kirskuvat. Oma turvallisuutesi huomioon ottaen.

Luulen, että olisin yhä naimisissa, jos olisin niin tehnyt.

Paisko ovia ja lähde jos siltä tuntuu. Ongelmat eivät ole häpeä, niihin on aina ratkaisu. Älä jättäydy niiden kanssa yksin. Siitä ei hyvää seuraa…

Välit exääni jäivät hyväksi. Jos minulla olisi nyt SUURI ongelma, ottaisin häneen yhteyttä. Hän tuntee minut parhaiten maailmassa, sillä olimme yhdessä peräti 23 v. Olen iloinen hyvistä väleistä myös lapsemme takia.

Toki liitossa oli paljon asioita, joita vatkasin hampaitteni välissä muutaman vuoden eron jälkeen ja kun oma tunne-elämäni aukeni, siihen liittyi myös kaunaa…Mutta, kun moska on noussut ylös, hyvät asiat alkavat nousta pinnalle ja mieleen tulee niitä enemmän ja enemmän. Se on puhdistava ja kiitollinen tunne.

Ajatuksesta kaikki muutokset alkavat. Ajatus on siemen ja se kasvaa pikkuhiljaa, jos sitä kastellaan.

Mukavaa viikkoa kaikille:) Olette ihania, joten aurinkoa sinne!

ByTheHeart

iirispiiris

Tämä blogi oli yksi MeNaisten blogiyhteisön ajan luetuimpia ja kiiteltyimpiä blogeja. Sanoma on pysynyt samana, mutta tekstiä hieman päivitetty.

Jos olet lukenut aiempia blogejani, pahoittelut siitä, että monet kuvat ovat kadonneet. Noudatin neuvoa tyhjentää kuvatiedostoja, että muistitila ei täyttyisi ja kuinka ollakaan, kuvat katosivat teksteistä. Laitan niitä pikkuhiljaa takaisin… Kova työ- hikeä pukkaa

4 vastausta artikkeliin “Rakkauden kierrätyskeskus

 1. Olen hiljattain lukenut pysäyttävän rehellisen kirjan, Raakel Lignellin Älä sano että rakastat.. Toivoisin, että se kuuluisi koulujen lukupakettiin ja vaikka mihin, niin paljon ajatuksia se herätti.. Mukavaa kesänjatkoa Hemmulta

  Tykkää

  1. Hei, laitan tuon kuuntelulistalle… ehdottomasti. Kiitos vinkistä. Joskus julkisuuskuvan voimakkuus estää tarttumasta kirjaan, on tavallaan luonut mielikuvansa lehtijuttujen perusteella. Mutta luotan sinun arvostelukykyysi. Kiitos:)

   Tykkää

 2. Ajattelen, että usein vasta jälkeenpäin on tarpeeksi voimaantunut ajatellakseen, että olisi pitänyt erota aikaisemmin. Kun tilanne on päällä, aivan kuin haukkasi happea ja yrittäisi sukeltaa toivoen, että huomenna on paremmin. Kunnes on pakko tehdä jotakin, jotta jäisi henkiin. Nämä poukkoilevat ajatukset nousivat esiin rehellisestä blogistasi. Kiitos siitä.

  Tykkää

  1. Hei Hemmu ja pahoittelut, että vastaus tulee vasta nyt. Se on totta, noin ajattelen minäkin. Vasta jälkikäteen tajuaa, että aiemmin olisi pitänyt uskaltaa erota. Eroamista pidetään pahana ja kuka sitä uskaltaa pahoja lähteä noin vain tekemään. Sitten, kun tekee huomaa, ettei se ollut lainkaan pahaa vaan kaikille paras vaihtoehto.<3

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s