Lentävä keuhkokuume varjosti elämääni lapsena

Äiti pelkäsi lentävää keuhkokuumetta aina jos meillä oli kuumetta. Isä oli yksi niistä nuorista, joka sai tappavan tartunnan. Silloin vaaravyöhykkeessä olivat nimenomaan nuoret.

Isä oli elämänsä alussa oleva mies ja hengen lähtö oli lähellä.

Äiti oli varma, että olemme perineet heikot keuhkot ja jankutti meille lentävästä keuhkokuumeesta kyllästymiseen asti.

Ei ollut yhtään kuumetta tai yskää, etteikö äidin mielestä noussut esiin kauhukuvat. Me tyttäret nauroimme hänen peloilleen… Juttu oli jo voitettu. Rokote keksitty…

Keuhkot ovat jälleen vaakalaudalla

Sunnuntaina kävin kävelyllä läheisellä pellolla. Seisoskelin siellä ihaillen maisemaa. Yleensä alueella on ollut vain minä ja harakat.

Nyt alue oli vilkas.

Miehinen ryhmä hölkkäsi rinta rinnan hikipannat märkinä tietä pitkin. Pyöräilijöitä suhahti ohi kuin urheiluruudussa ikään. Jotkut ulkoiluttivat koiriaan, jotkut olivat matkassa ystäväporukalla vaahdoten toisilleen. Osa tutkaili kännykkää kävellessään ja osa suihki sauvoilla eteenpäin.

Liikkuminen ulkona näillä keleillä tekee poikkeusoloista siedettävämpää.

Tiirailin läheiseen skeittipuistoon. Siellä viiletteli lautojen päällä kymmenkunta pienehköä skeittaajaa riemusta kiljuen.

Pitäisikö lapset pelotella?

On varmasti vaikeaa kieltää oireetonta lasta lähtemästä ulos… Pitäisikö heidät teljetä komeroihin ja lyödä Harry Potterit eteen? Pitäisikö heidät pelotella säikyiksi? Pitäisikö istuttaa katsomaan dokumentti Wuhan katastrofista… Pitäisikö tehdä säännöt miten lähellä toista voi urheilla…

Lapsille pitää antaa toivoa ja luottamus elämään myös kriisitilanteessa

Miten varoittaa lasta, ilman pelottelua, siirtämättä omaa huolestuneisuuttaan heihin?

10 000 nuorta ihmistä kuoli tuberkuloosiin 90 vuotta sitten

Tuberkuloosiin ei ollut lääkettä. Ihmiset laitettiin parvekkeelle haukkaamaan happea. Parantoloiden parvekkeet suunnattiin mänty metsiin päin, koska niissä oli rikkaampi ilma. Isä istui vilttiin käärittynä Muurolan parantolassa tietämättä tulevaisuuttaan. Hän selvisi taudista, osittain toimivin keuhkoin.

Nyt ymmärrän, että hänen olisi pitänyt tuulettaa onnesta koko loppuelämänsä siitä, että oli vahva ja selviytyjä… Sen sijaan hän ajatteli asiaa ”heikkouden vinkkelistä” koska sairastui.

Tuberkuloosi tappaa yhä

Noin 10 000 miljoonaa ihmistä sairastuu YHÄ vuosittain tuberkuloosiin, vuonna 2018 tautiin kuoli 1,2 miljoonaa ihmistä maailmassa… Olen mykistynyt noista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta löytämistä luvuista.

Suomessa ja monessa muussa maassa Tuberkuloosi saatiin kuriin, mutta se vaati lunnaat ennen kuin asettui aisoihin.

Uhkia on ollut aina. Niiden muoto muuttuu. Muistan miten välinpitämättömästi suhtauduimme äidin pelkoon. Nauroimme, koska olimme voiton varmoja terveestä elämästä.

Ehkä voiton varmuus piti meidät terveinä, pienessä mielessä ei käynyt sairastaminen. Sille ei lotkautettu korvaa, koska oli paljon mielenkiintoisempaa ajateltavaa elämässä.

Selviämistarinat antavat voimaa

Sain valtavasti voimaa tuosta muistosta. Isä sairasti, mutta selvisi. Monet muut kuolivat, mutta hän eli pitkän elämän puolikkailla keuhkoillaan.

Mentaalisesti tuberkuloosi jätti häneen arpia, aivan kuten sota jättää jälkiä niihin jotka siellä olivat. Tuberkuloosi oli isän sota ja me lapset saimme kuulla siitä liian paljon.

Nyt media rummuttaa Koronasta niin, että siihen turtuu. Me turruimme isän koettelemukseen.

Elämä on hauras, mutta yllättävän vahva niille joiden aika ei ole vielä.

Pidä huolta:)

ByTheHeart

iirispiiris

Minkälainen on sinun sukusi selviämistarina, josta voit ammentaa voimaa tähän hetkeen?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s